international-mountain-day
Bemutatkoznak a hegyek Az ENSZ...
2015.12.11.
international-day-for-preventing-the-exploitation-of-the-environment-in-war-and-armed-conflict
„A tanulás a legerősebb fegyver, amivel...
2015.11.06.
habitat-day-first-monday-in-october
Élhető környezet – jogunk van hozzá, de...
2015.09.22.
international-day-for-the-preservation-of-the-ozone-layer-2
Ne csak szeptember 22-e legyen...
2015.09.22.
international-day-for-the-preservation-of-the-ozone-layer
Stoptábla a dezodoroknak! Nem kell...
2015.09.16.

International Mountain Day

Bemutatkoznak a hegyek

Az ENSZ javaslatára 2002 lett a Hegyek Nemzetközi Éve, amelynek rendezvényei és környezetvédelmi akciói szerte a Földön sikerrel zárultak, ezért a felemelő élményeken felbuzdulva 2003-ban az ENSZ a hegyek világnapjának nyilvánította december 11-ét.

A magas hegyek fenséges látványát mindig is összekötötte az emberi gondolkodás a természetfelettivel és a misztikummal, főleg, hogy nem mindenki képes meghódítani a magasabbnál magasabb csúcsokat, így nem meglepő, hogy már az ókori görögöknél is az Olümposzra helyezték az istenek lakhelyét, felhőkbe burkolózó csúcsát pedig Zeusz trónjaként tisztelték. A keresztény, a hindu és a buddhista kultúrkörben is megjelennek a szent hegyek, amelyek a méltóság, a mozdulatlanság és állandóság, a bölcsesség és a nyugalom szimbólumai is egyben.

Lelkes tagságunk és az Alapítvány önkéntesei is imádnak az érintetlen hegyekben kirándulni, és Titeket is arra biztatunk, hódítsatok meg minél több csúcsot. Persze, nem kell azonnal nekivágni a Csomolungmának, és a veszélyes Alpokban sem kell sziklát másznunk, de ha tehetjük, sétáljunk egyet a környező dombságokban, kössük össze a síelést egy hótalpas túrával, vagy csak másszunk meg egy erőnlétünknek megfelelő kisebb hegyet: garantáljuk, hogy a fantasztikus kilátás, a szabadság és a hegyek erejének minden porcikánkat átjáró érzése a magasságtól független.  

Mielőtt belevágsz egy ilyen kiruccanás megszervezésébe, keress meg minket bátran, és böngészd át tájékoztató füzetünket, amelyet kimondottan a hegyek ünnepére állítottunk össze. Ebben nemcsak a hegyek keletkezéséről, a láncolataikról, a környezeti állapotukról lesz szó, hanem sok-sok érdekességgel is megfűszereztük a „szárazabb” információt, amelyek hatására biztosan kedvet kapsz egy rövid kirándulásra a hegyek közé a téli szünetben.
Ha pedig most csak olvasgatnál a melegben, mozdulj ki tavasszal, ugyanis nemcsak a havas csúcsok lehetnek lenyűgözőek, hanem a magyar tanúhegyek, a kis eldugott tanösvények és a magas energiájú pontok is, amelyekben hazánk igazi nagyhatalom!
Láttad már Hegyestű geológiai bemutatóhelyét? Fenséges és izgalmas élmény, idén ne hagyd ki!

Kép forrása© IAN Found

Nemzetközi „Akciók a Természetért” Alapítvány
8000 Székesfehérvár, Barkóczy 13/A.
Magyarország
E-mail: admin@actions4nature.com

Oszd meg Gondolataidat!

Szeretnéd elmondani gondolataidat és érzéseidet a környezetvédelemről, állat védelemről, vadvilág megóvásról vagy egyéb környezetvédelmi témáról? Lépj velük kapcsolatba, mi örömmel várunk!