international-mountain-day
Bemutatkoznak a hegyek Az ENSZ...
2015.12.11.
international-day-for-preventing-the-exploitation-of-the-environment-in-war-and-armed-conflict
„A tanulás a legerősebb fegyver, amivel...
2015.11.06.
habitat-day-first-monday-in-october
Élhető környezet – jogunk van hozzá, de...
2015.09.22.
international-day-for-the-preservation-of-the-ozone-layer-2
Ne csak szeptember 22-e legyen...
2015.09.22.
international-day-for-the-preservation-of-the-ozone-layer
Stoptábla a dezodoroknak! Nem kell...
2015.09.16.

International Day for Preventing the Exploitation of the Environment in War and Armed Conflict

„A tanulás a legerősebb fegyver, amivel megváltoztathatod a világot.”
(Nelson Mandela)

Bár a neve bonyolult, valójában egy nagyon egyszerű és nemes célú nemzetközi világnapot ünneplünk november 6-án az ENSZ jóvoltából, ez pedig: nemzetközi nap a környezet háború és fegyveres konfliktus során történő kifosztásának megelőzéséért.

A véres háborúk legnagyobb elszenvedője az ember, ám míg az I. világháborúban a civil lakosság 5%-át érintette a hadszíntéren folyó küzdelem közvetlenül, manapság a harcok áldozatainak és sérültjeinek több mint háromnegyede nem a katonaság vagy a fegyveres állomány, tehát a csatázó felek tagjai közül kerül ki, hanem az ártatlan lakosság soraiból.

Alapítványunk kiemelt célja, hogy naprakész tájékoztatást adjon a Földünkön jelenleg is zajló fegyveres konfliktusokról, amelyek egy államon belül polgárháborúként is eszkalálódhatnak a vallási, faji vagy etnikai különbségek miatt, de a természeti erőforrásokért folyó harcok sem ritkák.
Gyakran a háború kiváltó oka a gyémánt- és aranybányák, az olajmezők és az ivóvízkészletek fölötti ellenőrzés joga, ám van, hogy éppen azért ragadnak fegyvert bizonyos csoportok, mert már nincsen elegendő élelem, járványok vagy szárazság és aszály tizedeli meg a lakosságot, és a kormánynak már nincsenek megfelelő eszközök és elegendő anyagi források a kezében, hogy megoldja a problémát.
A termőföld kimerülése, a környezet kiszipolyozása megfelelő tudás- és technológiatranszferrel megelőzhető volna; közhelyes, de igaz, hogy nem halat kell adni, hanem megtanítani őket halászni – ám ha már dúl a háború, ezek az eszközök mit sem érnek. Az ellenséges felek felégetik a földeket, megölik az állatokat, lerombolják a szimbolikus jelentőségű műemlékeket, és megfosztják a lakosságot a tiszta ivóvíztől, az alapvető élelmiszerektől, hogy a lakosság nyomorán keresztül nyomást helyezzenek a vezetésre.

A mi feladatunk is egy olyan generáció kinevelése, amely elítéli az erőszakot, szolidáris embertársaival szemben, és a közjó érdekében, nem önző módon cselekszik, miközben óvja és védi a környezetét, az emberiséget eltartó és tápláló bolygót is.

Kép forrása© IAN Found

Nemzetközi „Akciók a Természetért” Alapítvány
8000 Székesfehérvár, Barkóczy 13/A.
Magyarország
E-mail: admin@actions4nature.com

Oszd meg Gondolataidat!

Szeretnéd elmondani gondolataidat és érzéseidet a környezetvédelemről, állat védelemről, vadvilág megóvásról vagy egyéb környezetvédelmi témáról? Lépj velük kapcsolatba, mi örömmel várunk!