international-mountain-day
Bemutatkoznak a hegyek Az ENSZ...
2015.12.11.
international-day-for-preventing-the-exploitation-of-the-environment-in-war-and-armed-conflict
„A tanulás a legerősebb fegyver, amivel...
2015.11.06.
habitat-day-first-monday-in-october
Élhető környezet – jogunk van hozzá, de...
2015.09.22.
international-day-for-the-preservation-of-the-ozone-layer-2
Ne csak szeptember 22-e legyen...
2015.09.22.
international-day-for-the-preservation-of-the-ozone-layer
Stoptábla a dezodoroknak! Nem kell...
2015.09.16.

Car Free Day

Ne csak szeptember 22-e legyen autómentes nap!

Nagyszüleink mosolyogva mesélték, hogy milyen óriási esemény volt, ha áthaladt egy autó a falun, később pedig mi is megtapasztaltuk, hogy milyen nagy szó, ha valakinek kocsija lehetett. Alig vártuk, hogy beüljünk a volán mögé, és végigpöföghessünk a nem túl kényelmes, télen hideg, nyáron pedig szaunaként is működő járművünkkel bárhova, ahová szeretnénk.

Azóta sokat változott a világ: 2010-ben már az egymilliárdos küszöböt is átlépte a világ útjain furikázó gépkocsik száma, ami azért sokkoló adat, mert ez a sok autó nagyon kis helyen koncentrálódik. Elég csak arra gondolnunk, hogy a Himaláján, a sivatagokban és az őserdőkben, a természetes és mesterséges vizeken sem fogunk kocsikkal találkozni. Majdnem minden ötödik emberre jut átlagosan egy autó, így ha többek között levesszük a kocsit nem használó afrikai törzsi társadalmakat, Tibet népét, az ausztrál bennszülötteket és a sok-sok vidéki, mezőgazdasági termelésből élő önfenntartó népcsoportot, könnyű belátnunk, hogy ez a rengeteg jármű mind a nyugati társadalmakban és a városokban torlódik fel.

Szó szerint méghozzá, mert mindannyian megtapasztaltuk már a fővárosi dugókat. De már nem kell Pestig mennünk ahhoz, hogy vidéken is belefussunk egy-egy araszoló kocsisorba. De ezek meg sem közelítik azokat az állapotokat, amelyek a sok tízmilliós metropoliszokat jellemzik: a legrosszabb helyzet Indonézia fővárosában van, ugyanis Jakartában egy 2015-ös felmérés adatai szerint évente átlagosan 33 240-szer kell megállnia és újraindulnia a városban közlekedő autósoknak.

A kipufogógáz ráadásul légúti betegségeket okoz, a szmog már hazánkban is mindennapos jelenség, a dugók lélektani hatásáról pedig mindegyikőnknek vannak negatív tapasztalatai.

Ezért internetes felhívásunkban Alapítványunk arra biztat Benneteket, hogy ha nem muszáj, tedd le az autót, akár egy tömegközlekedési csomópontnál, akár a ház előtt, pattanj biciklire, és élvezd a testmozgást! Sok új bicajos utat adtak át az utóbbi időben országszerte, így már biztonságosabban közlekedhetsz, és még parkolójegyet sem kell fizetned, nem kell benzinre költened.

Ha pedig tudod, válaszd a sétát, a legjobb párban vagy a családdal, és lehet, hogy a munkába menet még sietsz, de hazafelé le is lassíthatsz. Így akár egy olyan új oldalát is megismerheted a városodnak, amellyel az autóban ülve soha nem találkoznál. Fogd fel kalandnak, amellyel a környezeted és Te is egészségesebb lehetsz!

Kép forrása© IAN Found

Nemzetközi „Akciók a Természetért” Alapítvány
8000 Székesfehérvár, Barkóczy 13/A.
Magyarország
E-mail: admin@actions4nature.com

Oszd meg Gondolataidat!

Szeretnéd elmondani gondolataidat és érzéseidet a környezetvédelemről, állat védelemről, vadvilág megóvásról vagy egyéb környezetvédelmi témáról? Lépj velük kapcsolatba, mi örömmel várunk!