international-mountain-day
Bemutatkoznak a hegyek Az ENSZ...
2015.12.11.
international-day-for-preventing-the-exploitation-of-the-environment-in-war-and-armed-conflict
„A tanulás a legerősebb fegyver, amivel...
2015.11.06.
habitat-day-first-monday-in-october
Élhető környezet – jogunk van hozzá, de...
2015.09.22.
international-day-for-the-preservation-of-the-ozone-layer-2
Ne csak szeptember 22-e legyen...
2015.09.22.
international-day-for-the-preservation-of-the-ozone-layer
Stoptábla a dezodoroknak! Nem kell...
2015.09.16.

International Day for the Preservation of the Ozone Layer

Stoptábla a dezodoroknak!

Nem kell megijedni, nem a higiénia ellen beszélünk, de még csak nem is arra kérünk, hogy száműzz mindenféle testfrissítőt és izzadásgátlót az életedből, mindössze arra hívjuk fel a figyelmedet, hogy tudatosan válassz dezodort. És itt nemcsak az illatára és a hatékonyságára gondolunk, hanem arra is, hogy mennyire környezetbarát kozmetikumról van szó.

Eredetileg nem is azért születtek meg az aeroszolos palackok, hogy legyen miből magunkra fújni a hajlakkot vagy a dezodort, hanem a maláriát terjesztő szúnyogok ellen fejlesztették ki az amerikai hadsereg számára szakemberek ezt a hajtógázas módszert.

A CFC- vagy freontartalmú palackok, és az ilyen vegyületek segítségével működő hűtőgépek hamar elterjedtek, és mivel az emberi egészségre közvetlenül nem voltak károsak, egyre népszerűbbek lettek és világszerte elterjedtek.

A kémikusok azonban a gázokat alaposabb vizsgálat alá véve felfedezték, hogy azok a légkörbe kerülve bomlási folyamatuk során megbontják a minket káros sugárzások ellen védő ózonpajzs szerkezetét.

Sokat fejlődött a tudomány az utóbbi időben, és a CFC-t nemzetközi egyezmények és megállapodások eredményeképpen kivonták a kozmetikumok gyártási folyamatából, de sajnos még ma is sok olyan terméket kapni a drogériákban és a hipermarketekben, amelyek már nem károsítják az ózonréteget, de fokozzák az üvegházhatást.

Arra kérünk Benneteket, hogy ha lehet, használjatok golyós vagy stiftes dezodort, hogy csökkentsük a légkörbe kerülő veszélyes gázok arányát, és leszorítsuk a hulladékba kerülő gyúlékony és nem lebomló fémpalackok arányát.

Keress fel bennünket, és segítünk természetes, alternatív megoldást találni – mi is ilyen termékeket használunk! És ez itt nem a reklám helye, hiszen már sok száz márka közül választhatunk, a lényeg az, hogy környezetbarát, semleges vagy kellemes illatú legyen, és megakadályozza az izzadást. Nem igaz?

Kép forrása© IAN Found

Nemzetközi „Akciók a Természetért” Alapítvány
8000 Székesfehérvár, Barkóczy 13/A.
Magyarország
E-mail: admin@actions4nature.com

Oszd meg Gondolataidat!

Szeretnéd elmondani gondolataidat és érzéseidet a környezetvédelemről, állat védelemről, vadvilág megóvásról vagy egyéb környezetvédelmi témáról? Lépj velük kapcsolatba, mi örömmel várunk!