international-mountain-day
Bemutatkoznak a hegyek Az ENSZ...
2015.12.11.
international-day-for-preventing-the-exploitation-of-the-environment-in-war-and-armed-conflict
„A tanulás a legerősebb fegyver, amivel...
2015.11.06.
habitat-day-first-monday-in-october
Élhető környezet – jogunk van hozzá, de...
2015.09.22.
international-day-for-the-preservation-of-the-ozone-layer-2
Ne csak szeptember 22-e legyen...
2015.09.22.
international-day-for-the-preservation-of-the-ozone-layer
Stoptábla a dezodoroknak! Nem kell...
2015.09.16.

Rendezvények

Alapítványunk évek óta szervez kicsiknek és nagyoknak olyan eseményeket, ahol játékosan tanulhatnak a bolygónkról, megismerhetik, miért fontos óvni a környezetet, hogyan tehetnek érte, miközben elültetjük bennük a természet szeretetének magocskáit.

Sokaktól halljuk, hogy nem érinti meg őket, hogy egy „távoli ország, alig ismert állatfaja” kihal, ám biztosan ők is csalódottak lennének, ha soha többet nem látnának az állatkertben orrszarvút, tigrist vagy pandát. Egy-egy tematikus napon igyekszünk hangsúlyozni, hogy ne csak saját élőhelyünkkel szemben viselkedjünk tudatos földlakóként: fordítsunk figyelmet más tájak és népek lehetőségeire, körülményeire és jövőjére, hiszen soha nem tudhatjuk, hova sodor minket vagy gyermekeinket az élet – és különben is, nem izgalmasabb, ha egy színesebb és gazdagabb világ vesz körül bennünket?

Ha megismeritek a Nemzetközi "AKCIÓK a TERMÉSZETÉRT" Alapítvány munkáját és lelkes segítőinket, Nektek is szívügyed lesz a környezetvédelem! Találkozóink nem unalmas és száraz előadások, nem az a célunk, hogy egy projektor előtt ülve magoljunk olyan dolgokról, amelyekkel még nem találkoztatok és nem ismertek. Inkább kirándulni viszünk! Együtt járjuk az erdőt, ahol vadász szakértőnkkel figyeljük meg a fészket rakó madarakat: mik a külső jellegzetességeik, hogyan élnek, mivel táplálkoznak… Aztán elkísérünk a lovardába, ahol a paripák szerelmesei aktív közreműködésével pattanhatsz nyeregbe és kerülhetsz közelebb a farm lakóihoz. Gyakran látogatunk el állatkertekbe, de a magyar fajtákat felvonultató vadasparkokban is elemünkben érezzük magunkat: célunk, hogy ne csak megsimogassuk és testközelből lássuk ezeket az állatokat, hanem hogy minél több ismeretet szerezzünk róluk játékos formában. Így is erősítjük a kötődést a bolygónk csodálatos teremtményeihez.

Igyekszünk kalandossá és érdekessé tenni a környezetkímélő mosószerek, kozmetikumok, azaz a sok-sok mesterséges anyagot tartalmazó vegyi anyagok káros hatását bemutató összejöveteleinket: a látványos kísérleteket minden esetben ötletbörze követi, hasznos tippek és tanácsok cserélnek gazdát ezeken az interaktív találkozókon.

Még a szemétgyűjtési akció is rendhagyó, hiszen közben nagyokat beszélgetünk, és bio alapanyagokból készült süteményekkel és kistermelők által kreált ínycsiklandó lekvárokkal, zamatos mézzel, házi cipóval és kemencés, hagyományos magyar finomságokkal kínáljuk egymást.

Büszkék vagyunk arra, hogy egy ilyen lenyűgöző flórával és faunával, ennyire változatos tradíciókkal és gasztrokultúrával rendelkező országba születtünk, ám tudatosságunk az államhatárokon is átível. Számtalan nemzetközi toborzó rendezvényünk és akciónk, külföldi partnereink támogatása erősít meg bennünket abban, hogy nem csak itt, hanem szerte a világban szükség van a munkánkra – és ebben részt vehetsz Te is!

International Mountain Day

Bemutatkoznak a hegyek

Az ENSZ javaslatára 2002 lett a Hegyek Nemzetközi Éve, amelynek rendezvényei és környezetvédelmi akciói szerte a Földön sikerrel zárultak, ezért a felemelő élményeken felbuzdulva 2003-ban az ENSZ a hegyek világnapjának nyilvánította december 11-ét.

Habitat Day - First Monday in October

Élhető környezet – jogunk van hozzá, de nincs rá lehetőségünk?

A Föld hivatalosan 1986, Magyarország pedig 1988 óta ünnepli az építészet világnapját október első hétfőjén. Mivel lelkes környezetvédők vagyunk, Alapítványunk a jeles nap természettel és a lakókörnyezetünkkel kapcsolatos vonatkozásaira helyezi a hangsúlyt, így a lelkes tagjaink által készített kis tájékoztatónkban is a méltó lakhatáshoz való jogról esik a legtöbb szó. Ez nemcsak azt jelenti, hogy mindent meg kell tennünk a városi nyomornegyedek felszámolása érdekében, hanem meg kell akadályoznunk a népesség nagyobb településekre vándorlását, és a már egészségtelen mértékű urbanizációt.

Car Free Day

Ne csak szeptember 22-e legyen autómentes nap!

Nagyszüleink mosolyogva mesélték, hogy milyen óriási esemény volt, ha áthaladt egy autó a falun, később pedig mi is megtapasztaltuk, hogy milyen nagy szó, ha valakinek kocsija lehetett. Alig vártuk, hogy beüljünk a volán mögé, és végigpöföghessünk a nem túl kényelmes, télen hideg, nyáron pedig szaunaként is működő járművünkkel bárhova, ahová szeretnénk.

International Day for the Preservation of the Ozone Layer

Stoptábla a dezodoroknak!

Nem kell megijedni, nem a higiénia ellen beszélünk, de még csak nem is arra kérünk, hogy száműzz mindenféle testfrissítőt és izzadásgátlót az életedből, mindössze arra hívjuk fel a figyelmedet, hogy tudatosan válassz dezodort. És itt nemcsak az illatára és a hatékonyságára gondolunk, hanem arra is, hogy mennyire környezetbarát kozmetikumról van szó.

World Population Day

A Föld, a multimilliárdos bolygó

Az ENSZ július 11-ét nyilvánította a népesedés világnapjának 1989-ben, ugyanis két évvel korábban a Föld lakossága elérte a bűvös ötmilliárd fős határt.

Global Wind Day

Szelek szárnyán a fenntartható energiáért

Alapítványunk standjánál beszélgettünk néhány lelkes szülővel, amit gyermekük érdeklődve hallgatott és kommentált. Éppen arról meséltünk, hogy még milyen megmozdulást tervezünk, és milyen kampányokat szervezünk, amikor szóba került június 15-e is. Ekkor a kicsi kerek perec rákérdezett: De miért kell a szeleknek nemzetközi nap?

European Day of Parks

Gyere ki a zöldbe!

Figyelem, figyelem! Otthon gubbasztók, számítógép előtt görnyedők, munkamániások és edzőtermekben izzadók! Tartsatok velünk, hív a természet! Nem esne jól egy kis friss levegő? Ha kiszellőzteted a fejed, fellélegzik az agyad is, és energikusabban tudod belevetni magadat a feladataidba! Ha futsz egy kört a parkban, nemcsak a tested energiaraktárait töltöd fel, hanem a lelked is felüdül a zöldellő fák és a színpompás virágágyások és a köztük megbújó tavacskák látványától, a friss illatoktól!

Decade 2010-2020 United Nations Decade on Biodiversity

Egy évtized a változatosság jegyében

A biológiai sokféleség, azaz a biodiverzitás nemcsak az egyes ökoszisztémák, hanem az őket alkotó állat- és növényfajok, valamint azok génállományainak változatosságát is jelenti – szól a leegyszerűsített definíció. De mit jelent ez a gyakorlatban?

Year 2015 International Year of Soils

Egészséges talajokat az egészséges életért

A fenti szlogennel nyilvánította 2015-öt az ENSZ Közgyűlése a Talajok Nemzetközi Évének, nem véletlenül: ez a réteg részt vesz a hőmérséklet szabályozásában, táplálja a benne gyökerező növényeket, lebontja a szerves anyagokat, így biztosítva az élet korforgását, sőt, sok-sok ezer parányi élőlénynek nyújt élőhelyet.© IAN Found

Nemzetközi „Akciók a Természetért” Alapítvány
8000 Székesfehérvár, Barkóczy 13/A.
Magyarország
E-mail: admin@actions4nature.com

Oszd meg Gondolataidat!

Szeretnéd elmondani gondolataidat és érzéseidet a környezetvédelemről, állat védelemről, vadvilág megóvásról vagy egyéb környezetvédelmi témáról? Lépj velük kapcsolatba, mi örömmel várunk!