international-mountain-day
Bemutatkoznak a hegyek Az ENSZ...
2015.12.11.
international-day-for-preventing-the-exploitation-of-the-environment-in-war-and-armed-conflict
„A tanulás a legerősebb fegyver, amivel...
2015.11.06.
habitat-day-first-monday-in-october
Élhető környezet – jogunk van hozzá, de...
2015.09.22.
international-day-for-the-preservation-of-the-ozone-layer-2
Ne csak szeptember 22-e legyen...
2015.09.22.
international-day-for-the-preservation-of-the-ozone-layer
Stoptábla a dezodoroknak! Nem kell...
2015.09.16.

Menhely

Lerágott csont manapság Magyarországon új menhely létrehozásáról beszélni, hiszen az emberek többsége általában nemcsak, hogy nem törődik ezekkel a szegény állatokkal, hanem még a saját kedvencét is az utcára teszi. Egyszerűen érthetetlen, hogyan képesek belenézni azokba a fájdalmat és szomorúságot tükröző szemekbe, mielőtt sorsukra hagyják a gyámoltalan állatot.

Míg Nyugaton a gyermekek nevelésébe beépítik a felelős állattartás íratlan szabályainak megismerését, és alig találkozunk Nagy-Britanniában vagy Németországban kóbor ebekkel, addig nálunk gyakran botlunk az utcán hányatott sorsú, magányos jószágokra. A német nyelvben még külön szó sincs a gyepmesterre. Ők szívesebben fogadnak be nagytestű és fekete kutyusokat, míg a magyarok sokszor csak a kistestű, világos szőrű négylábúakat viszik el a menhelyekről. Megdöbbentő tény, de a gazdátlan ebek és cirmosok szempontjából biztató, hogy más országokból is gyakran érkeznek örökbefogadók a magyar menhelyeken élő négylábúakért. Ők tényleg felelősséget éreznek ezekért a kisállatokért, ha képesek értük ennyit utazni, nem? 

Szerencsére hazánkban évről évre egyre kevesebb állatot lőnek ki, ám még néhány évvel ezelőtt is tízezer fölött volt ez a szám. A kegyetlen módszerre a túlszaporulat miatt van szükség – mondják a szakértők –, ezért nem győzzük hangsúlyozni, hogy az ivartalanítás a kisebbik rossz, és ha törődünk kedvenceinkkel, tegyük meg értük ezt, hogy útját álljuk a további értelmetlen szenvedésnek.

Bár már 1992 óta világszerte megtartják a hontalan állatok világnapját, az emberek többet beszélnek róla, és kevesebbet tesznek azért, hogy ezek az állatok ételt kapjanak, fedél kerüljön a fejük fölé, majd pedig otthonra leljenek egy szerető családnál, aki ápolja őket és törődik velük.

Az utcán kóborló állatok nemcsak testi, hanem mély lelki sebeket is szereznek, amelyeket csak az idő és a nagy adag szeretet gyógyíthat be. Éppen emiatt van hatalmas szükség jól működő menhelyek létrehozására és működtetésére, amelyek egyfajta bázist nyújtanak a gazdátlan cicáknak és kutyáknak: megfürdetik őket, ételt adnak nekik, egy kis saját zugot alakítanak ki, ahová bekuckózhatják magukat, hogy új erőre kapjanak, visszatérjen az életkedvük.

Menhelyünk létrehozásának több lépcsője van:

  • az első a magyar menhelyek bejárása és szükségleteik felmérése, majd
  • a már meglévő szponzoraink felkérése és további támogatók szerzése a szükségletek fedezésére, ezután
  • a helyszín kiválasztása a területi viszonyokat figyelembe véve (hol és milyen jellegű menhelyre van szükség), és
  • pénzadományok gyűjtése a menhely létrehozására.

Tudjuk, hogy sok időbe kerül, míg a kellő anyagi háttér a rendelkezésünkre áll majd ahhoz, hogy fizikailag is belekezdhessünk a menhely megvalósításába, ezért amíg a megfelelő összeg nem gyűlik össze, támogatjuk a már létrejött menhelyeket és működtetjük a menhelyadatbázisunkat.

Fő célunk, hogy minél több kisállat váljon kóbor, számkivetett jószágból boldog, elégedett házi kedvenccé, ebben pedig Te is segíthetsz nekünk.

Ha kellően elkötelezett vagy, és szeretnél a bajba jutott állatokon segíteni, imádod a kutyákat, vagy mindened a cicavilág, nálunk a helyed, ugyanis a menhelyprojektünkhöz lelkes koordinátorok jelentkezését várjuk!

Ha menhelyet üzemeltetsz, vagy ismersz olyanokat, akik szívesen együttműködnének velünk, és részt vennének a kezdeményezésünkben, keress minket bátran a honlapon megadott elérhetőségeinken!© IAN Found

Nemzetközi „Akciók a Természetért” Alapítvány
8000 Székesfehérvár, Barkóczy 13/A.
Magyarország
E-mail: admin@actions4nature.com

Oszd meg Gondolataidat!

Szeretnéd elmondani gondolataidat és érzéseidet a környezetvédelemről, állat védelemről, vadvilág megóvásról vagy egyéb környezetvédelmi témáról? Lépj velük kapcsolatba, mi örömmel várunk!