international-mountain-day
Bemutatkoznak a hegyek Az ENSZ...
2015.12.11.
international-day-for-preventing-the-exploitation-of-the-environment-in-war-and-armed-conflict
„A tanulás a legerősebb fegyver, amivel...
2015.11.06.
habitat-day-first-monday-in-october
Élhető környezet – jogunk van hozzá, de...
2015.09.22.
international-day-for-the-preservation-of-the-ozone-layer-2
Ne csak szeptember 22-e legyen...
2015.09.22.
international-day-for-the-preservation-of-the-ozone-layer
Stoptábla a dezodoroknak! Nem kell...
2015.09.16.

World Population Day

A Föld, a multimilliárdos bolygó

Az ENSZ július 11-ét nyilvánította a népesedés világnapjának 1989-ben, ugyanis két évvel korábban a Föld lakossága elérte a bűvös ötmilliárd fős határt.

Te tudod, hogy hányadik lakója vagy a bolygónknak? Itt megtudhatod, mindössze néhány adatot kell megadnod: http://www.bbc.co.uk/news/world-15391515

Óránként több mint nyolcezer fővel nő a világ népessége, naponta 360 ezer gyermek születik. Ma körülbelül annyi kínai él a világon, mint százötven évvel ezelőtt az egész bolygón, nem véletlenül kínai minden ötödik földlakó. Kína után a legtöbben Indiában, az Amerikai Egyesült Államokban és Indonéziában élnek.

A népességrobbanás napjaink valósága, hiszen 1960-ban még „csupán” hárommilliárdan voltunk, és még hatvan év sem telt el azóta, de már több mint hétmilliárdan élünk  bolygón. A világszervezet előrejelzése alapján néhány évtized múlva még kétmilliárddal nő ez a szám, a populáció több mint kilenctizedét pedig a fejlődő világ lakói teszik majd ki. A nyugati társadalmakban ugyanis alacsonyabb a születésszám, a jelenlegi népesség reprodukciójához sem elegendő, így ezek elöregedő társadalmak, míg a harmadik világ legtöbb országában elsősorban a kulturális és vallási okok miatt nincsen születésszabályozás, és azokban az államokban ugrásszerűen nő a népesség.

Egyes becslések szerint fenntarthatóan ötmilliárd embert bír el Földünk, ám ha felelősen fogyasztunk, jól gazdálkodunk a rendelkezésre álló forrásainkkal, újrahasznosítunk és alternatív, megújuló energiaforrásokra cseréljük a fosszilis anyagokat, talán képesek vagyunk Földünket fenntartani, hogy ő is fenntarthasson minket.

Alapítványunk aggódva követi a statisztikákat, és gyűjti az információt a népesedés pillanatnyi állásáról, hogy másokat is tájékoztathasson a legújabb kutatásokról, találmányokról, nemzetközi programokról. Ha kizsigereljük a bolygónkat, az élet is meg fog szűnni rajta, az emberiség elpusztul.

Mivel a népesedés problémája szó szerint túlnő rajtunk, ezt csak a Föld lakosságának és minden államának összefogásával lehet megoldani. Ezt kell tudatosítanunk mindenkiben, hogy bár a magyarság fennmaradásához nekünk több gyermeket kellene vállalni, a bolygó tartalékaival nekünk is fenntartható módon kell bánnunk, hogy a jövő generációk is élvezhessék a földi létet.

Kép forrása© IAN Found

Nemzetközi „Akciók a Természetért” Alapítvány
8000 Székesfehérvár, Barkóczy 13/A.
Magyarország
E-mail: admin@actions4nature.com

Oszd meg Gondolataidat!

Szeretnéd elmondani gondolataidat és érzéseidet a környezetvédelemről, állat védelemről, vadvilág megóvásról vagy egyéb környezetvédelmi témáról? Lépj velük kapcsolatba, mi örömmel várunk!