international-mountain-day
Bemutatkoznak a hegyek Az ENSZ...
2015.12.11.
international-day-for-preventing-the-exploitation-of-the-environment-in-war-and-armed-conflict
„A tanulás a legerősebb fegyver, amivel...
2015.11.06.
habitat-day-first-monday-in-october
Élhető környezet – jogunk van hozzá, de...
2015.09.22.
international-day-for-the-preservation-of-the-ozone-layer-2
Ne csak szeptember 22-e legyen...
2015.09.22.
international-day-for-the-preservation-of-the-ozone-layer
Stoptábla a dezodoroknak! Nem kell...
2015.09.16.

Global Wind Day

Szelek szárnyán a fenntartható energiáért

Alapítványunk standjánál beszélgettünk néhány lelkes szülővel, amit gyermekük érdeklődve hallgatott és kommentált. Éppen arról meséltünk, hogy még milyen megmozdulást tervezünk, és milyen kampányokat szervezünk, amikor szóba került június 15-e is. Ekkor a kicsi kerek perec rákérdezett: De miért kell a szeleknek nemzetközi nap?

Akkor jöttünk rá, hogy milyen igaza van. A mindennapokban a szél – ha szerencsénk van – egy lágy fuvallat, malmok hajtóereje, vagy a vitorlánkba fogva a hajó „motorja”, de télen hideg és metsző is lehet, ráadásul az utóbbi években egyre több a pusztító szélvihar, a hurrikán és a tornádó. Utóbbi belsejében kutatók már 500 km/órás sebességet is mértek, ami egy ijesztő adat annak tudatában, hogy a 119 km/órás erősségű szél már épületeket dönt romba.

Egyáltalán mi a különbség a hurrikán és a tornádó között, és miért van szükségünk a szélre?
Ezt mind-mind összegyűjtjük látványos információs füzetünkben, hogy széles körben megismerjék, hogy hogyan keletkezik ez a légmozgás, milyen fajtái vannak, kik azok a viharvadászok, és hogyan hajthatjuk szolgálatunkba a szél erejét.

Ez a júniusi nap is erről szól, a szélenergia felhasználási módjairól, előnyeiről és gyakorlati hasznáról. Ilyenkor megnyitják a kapuikat a szélfarmok, megismerkedhetünk a csaknem 8 ezer alkatrészből álló turbinák működésével, és az általuk generált tiszta és olcsó energiával. Ezek a szélkerekek növelik az energiabiztonságot, és – hacsak nem következik be jelentős éghajlati változás az adott területen – nem merülnek ki a tartalékai.

Az új területek kijelölésénél a környezetvédők munkájának eredményeképpen már figyelembe veszik a biodiverzitást, a termőtalaj minőségét és a közelben fészkelő madarak számát, hogy csak rossz minőségű talajon, minél kevesebb állat- és növényfaj, valamint természetes élőhely veszélyeztetésével járjon a befektetés.

Kép forrása© IAN Found

Nemzetközi „Akciók a Természetért” Alapítvány
8000 Székesfehérvár, Barkóczy 13/A.
Magyarország
E-mail: admin@actions4nature.com

Oszd meg Gondolataidat!

Szeretnéd elmondani gondolataidat és érzéseidet a környezetvédelemről, állat védelemről, vadvilág megóvásról vagy egyéb környezetvédelmi témáról? Lépj velük kapcsolatba, mi örömmel várunk!