international-mountain-day
Bemutatkoznak a hegyek Az ENSZ...
2015.12.11.
international-day-for-preventing-the-exploitation-of-the-environment-in-war-and-armed-conflict
„A tanulás a legerősebb fegyver, amivel...
2015.11.06.
habitat-day-first-monday-in-october
Élhető környezet – jogunk van hozzá, de...
2015.09.22.
international-day-for-the-preservation-of-the-ozone-layer-2
Ne csak szeptember 22-e legyen...
2015.09.22.
international-day-for-the-preservation-of-the-ozone-layer
Stoptábla a dezodoroknak! Nem kell...
2015.09.16.

European Day of Parks

Gyere ki a zöldbe!

Figyelem, figyelem! Otthon gubbasztók, számítógép előtt görnyedők, munkamániások és edzőtermekben izzadók! Tartsatok velünk, hív a természet! Nem esne jól egy kis friss levegő? Ha kiszellőzteted a fejed, fellélegzik az agyad is, és energikusabban tudod belevetni magadat a feladataidba! Ha futsz egy kört a parkban, nemcsak a tested energiaraktárait töltöd fel, hanem a lelked is felüdül a zöldellő fák és a színpompás virágágyások és a köztük megbújó tavacskák látványától, a friss illatoktól!

 

Mi hóban-fagyban is kint vagyunk: szemetet szedünk, madarakat mentünk és etetünk (és bizony ennek is megvan a varázsa), mégis ilyenkor a leghívogatóbb a sok-sok kert, park és természetvédelmi terület.

Az európai nemzeti parkoknak már saját napjuk is van, hogy tudatosan is ünnepelhessük őket, ne csak a szépségeikben gyönyörködve, a kis ösvényeiken sétálva. Május 24-ére esett a nemzeti- és natúrparkokat összefogó EUROPARC nemzetközi szövetség választása, ugyanis 1909-ben e napon alakultak meg az első európai nemzeti parkok Svédországban. Ma már több mint 400 természetvédelmi terület vesz részt az 1999 óta évente megrendezett tematikus programsorozatban, amelynek célja ráirányítani a figyelmet környezetünkre és értékeinek védelmére.

Ezek a parkok, erdők és mezők nem azért védett területek, hogy lezárják őket, hanem azért, hogy a természetjáró tudatosan kiránduljon benne, és felelősséggel viseltessen a benne lakó állatok és növények iránt, mert azok különös jelentőségűek az emberiség, a biodiverzitás szempontjából. Olyan komplex rendszerek ezek, amelyek egyedülállóak a maguk nemében, ezért óvnunk és védenünk kell, hogy gyermekeink is élvezhessék őket!

Kis csapatunk is ennek jegyében buzdít most mindenkit arra, hogy ilyen szép tavaszi időben sétáljon egy jót a szabadban, fedezze fel a környék zöld tüdejét, töltsön egy kis időt a szeretteivel együtt a természetben.

Kép forrása© IAN Found

Nemzetközi „Akciók a Természetért” Alapítvány
8000 Székesfehérvár, Barkóczy 13/A.
Magyarország
E-mail: admin@actions4nature.com

Oszd meg Gondolataidat!

Szeretnéd elmondani gondolataidat és érzéseidet a környezetvédelemről, állat védelemről, vadvilág megóvásról vagy egyéb környezetvédelmi témáról? Lépj velük kapcsolatba, mi örömmel várunk!